25/05/2024

Demokratiet trues –og hvem bryr seg?

Vi tar vårt demokrati for gitt, men nå truer flere saker vårt demokrati.

1) Høyrepopulismen/nasjonalismen/nynazismen vokser i Europa. Partiene blir mer strømlinjeformet. Lederne har tatt på seg dress og snakker ansvarlig om lov og orden og gjenreising av landet. En fiende (muslimer, jøder, innvanderere) truer oss.

2) Politikerforakten øker.

3) Avstanden mellom folk og folkevalgte øker. Mange eksperter og rådgivere rundt politikerne skaper avstand. Alle politikere snakker likt og sier omtrent det samme.

4) Forakt for kunnskap/media – begrepet fake news og at alt kan googles (uten kildekontroll).

5) De store globale selskapene styrer oss gjennom sosiale medier og påvirker hva slags nyheter og oppslag vi leser.

6) Næringslivsorganissajoner snakker seriøst om at i framtiden må landet styres på samme måte som en bedrift: Mye bedre betalte politikere som må ha lang utdanning og mye kunnskap.

6) Undersøkelse viser at yngre mennesker mener at demokrati ikke er viktig. Antallet er stigende. Størst andel i USA og UK, men også økende i Europa.

Demokratiet i Norge kan sies å være ca 100 år hvis vi regner fra da kvinner fikk stemmerett 1913. Demokratiet har altså ikke hatt lang tid i vårt land. Øst-Europa har en mye kortere periode, men vi ser at de allerede i noen land er de i ferd med å demontere demokratiet. Regjeringene i disse landene er demokratisk valgt. Det var også nazipartiet (NSDAP) i Tyskland da det i 1933 fikk 43,9 % oppslutning og dannet koalisjon med det konservativepartiet DNVP.

Mange likhetstrekkmellom 1930-tallet og i dag. Spesielt i den vestlige verden. I tillegg en virtuell verden som for mange kan virke skremmende og kaotisk. Det er da vi roper på den sterke mann…

Men som Øverland sa:

– Du må ikke sove!

Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør!
De puster på hatets og ondskapens glør!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.