25/05/2024

Litt om teologi

Rettsoppgjøret mot NS-prestene

En spesial-avhandling 1981

I 1981 leverte jeg min spesial avhandling i Kirkehistorie. Det var om rettsoppgjøret mot prestene som valgte å støtte Nasjonal Samling under krigen i Norge. Hva var deres argumenter. Hvorfor valgte de å bli i en kirke som var styrt av nazi-ideologi? Hva slags straff fikk de? m.m. Jeg måtte på den tiden drive med en del primær forskning. Dvs. jeg var på Riksarkivet og fikk utlevert dokumenter som ikke hadde vært framme siden 1945 – 48. Det var ikke skrevet eller forsket noe på dette tidligere.

Den kan leses her eller lastes ned gratis. Men husk hvem som har rettighetene!

https://baglerlarsen.net/wp-content/uploads/2024/05/Rettsoppgjoret-mot-NS-prestene.pdf

Min teologi

Teologistudiet varte i 7 år. Jeg ble Cand. Theol. i 1982 og ble ordinert til feltprest ett år i Fredrikstad. Så begynte jeg å jobbe i Oslo-Akershus krets av KFUK-KFUM som kretssekretær/daglig leder. Ungdomsarbeid er artig og jeg fikk også jobbet en del med den internasjonale delen av KFUM. Fikk mulighet til å treffe KFUM i andre land. Det mest spennende var møtet med palestinsk KFUM. https://baglerlarsen.net/min-palestinske-reise-1986/  

1986 var jeg på Vestbredden og i Gaza. Min palestinske kollega sa den gang at vi i Norge og Vesten måtte våkne og anerkjenne Palestina. På grunn av frustrasjonen hos de unge var han redd for at ekstremister ville overta …

Etter fire år ga jeg meg i det kristelige arbeidet. Etter det har det vært jobb i skolen. Først drabantbyene Romsås og Stovner i Oslo før jeg flyttet tilbake til Sandefjord. Min tro eller teologi var ikke helt i tråd med kirkens rette lære. Her er kortversjon av min teologi: https://baglerlarsen.net/min-teologi-kortversjonen/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.