15/07/2024

Tullejobber/ Bullshit jobs

Det er ikke fysisk arbeid som har skapt den økonomiske veksten de siste tiårene, påstår flere og flere økonomer. Generasjonene før oss har investert i utdanning, forskning og utvikling av stadig bedre maskiner, automatisering, roboter. Den økonomiske veksten er en avkastning av denne investeringen.

Men politikerne har insistert på økt forbruk istedenfor økt fritid. Derfor har vi en rekke bullshit jobs som produserer produkter vi egentlig ikke trenger.

David Graeber, antropolog, deler Bullshit jobbene inn i fem kategorier:

  • Lakeiene: Dette er jobber som først og fremst er å få andre til å føle seg store og viktige. Det er blant annet rådgivere som egentlig bare bærer vesker, resepsjonister i bedrifter som ikke trenger resepsjon og konsulenter som kun sier ja til sjefen. Omtrent som et hoff i middelalderen.
  • Bøllene: Jobben deres er å være aggressive og manipulerende, slik at du skal kjøpe ting eller tjenester du ikke trenger. Det er for eksempel de som photoshopper modeller i reklamekampanjer, forretnings-advokater og telefonselgere.
  • Gaffa-teiperne: Det er blant annet de som står i skranken på flyplassen og beroliger folk som ikke har fått bagasjen sin, eller IT-folk som må fikse eldgamle systemer.
  • Papirflytterne: Deres jobb er å fylle ut papirer for å vise at de jobber. Hvis det er et problem i bedriften, lager de undersøkelser og fyller ut masse papirer, sånn at sjefen kan vise til at bedriften har laget undersøkelser og fylt ut masse papirer.
  • Jobbfordelerne: Deres jobb er å fordele oppgaver til folk under seg og passe på at de gjør dem, selv om disse hadde klart å gjøre dem på egen hånd. Det er blant annet mellomledere og ansatte som er for udugelige til å gjøre noe annet, men har for lang ansiennitet til å få sparken.

Så fort vi tar i bruk et verktøy som skal gjøre arbeidet mer produktivt, utvikler vi bruksmåter og prosedyrer som gjør at vi i stedet jobber ineffektivt, og skaper mer pseudoarbeid. Papirflyttere og frustrerte kontorrotter er en ting, men 40 % av alle arbeidstakere tenker i sitt stille sinn at deres arbeid egentlig ikke er viktig. Ingen vil merke om den jobben ble borte. Samtidig får de det veldig travelt med å gjøre ingenting.

Kortere arbeidsdager og borgerlønn kan være framtida …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.