26/12/2024

Borgerlønn

Når Nav nærmest kollapser i disse tider er det igjen grunn til å tenke på en ikke-byråkratisk ide:

Borgerlønn eller grunnbasert inntekt. Dette er en ide som faktisk har eksistert i mange hundre år. Tanken er at alle får utbetalt en grunnlønn uten at staten krever noe tilbake. Det har ikke hatt stor oppslutning i Norge. Flertallet på Stortinget, fagbevegelsen og arbeidsgiversiden har ikke ønsket prøve ut borgerlønn. Hovedargumentene i mot er at det blir for dyrt og at folk ikke vil arbeide. Men nå har Bergen kommune foreslått å sette i gang et prøveprosjekt.

Borgerlønn eller basic income har vært prøvd i flere land som Canada, Finland, Namibia m.fl. Erfaringene derfra kan oppsummeres som positive:

  • Canada: Reduksjon i sykehusbesøk, færre arbeidsrelaterte ulykker, mindre vold i hjemmet, færre bilulykker og en sterk reduksjon i psykiatriske innleggelser. Unge fattige valgte å ta utdannelse fremfor å ta dårlig betalte jobber. Kvinner med små barn arbeidet mindre. Livskvaliteten økte i hele samfunnet.
  • Namibia: Fattigdommen ble redusert, sterk reduksjon av underernæring blant barn. Frafallet på skolen falt. Markant økning i den lokale økonomiske sirkulasjonen, familier startet små virksomheter. Kriminalitet falt med 42 %, og kvinner ble mindre avhengige av menn. Fremskritt for kvinner og likeverd.

Et av argumentene for innføring av borgerlønn er at folk får en økonomisk trygghet til å skape egne arbeidsplasser. Det vil utløse kreativt og nyskapning, skriver Svein-Yngve Madssen i FriFagbevegelse.

Koronatider med overbelastning på NAV, klimakrise som krever en annen livsstil og en framtid som blir og mer automatisert og i tillegg roboter som allerede har tatt over mange jobber. Må vi ikke tenke nytt? Jeg tror at folk vil jobbe. De fleste ønsker å bidra. Kreativiteten vil blomstre hvis vi føler oss økonomisk sikret.

Vi er i en tid hvor det er lurt å tenke om igjen om Borgerlønn?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.