17/06/2024

Bokmelding «Underveis kan du late som du flyr»

Man kan vel ikke akkurat si at det lenge har vært stille fra BRYGGEKANTEN FORLAG. Tross alt publiseres en  aktuell «Bryggeprat»-dialog med tilhørende tegning ukentlig på Facebook. «Hansen og Larsen» har etter hvert kommet med ca 450 av disse små pratene, og de har tydeligvis fortsatt mye å prate om. Likevel er det en stund siden siste bokutgivelse. «Veiene inn – en håndbok for sandefjordinger, innflyttere og andre» kom i 2020, og lanseringen ble nok delvis forstyrret av pandemi og nedstenging. Men nå er de her igjen, og med noe helt annet denne gangen: Et manuskript forfattet av litteraturviteren Ruth Sjebane er sendt inn til forlaget, hvoretter forfatteren forsvinner sporløst! Dette er jo i seg selv litt av et mysterium, og noe som tetter seg til utover i boken.

Men først noen ord om forfatter og tema: Lesere av Bryggekantens bøker har tidligere ved flere anledninger blitt kjent med Ruth Sjebane, i det hun både har anmeldt forlagets bøker og skrevet opplysende artikler om «Bryggepratens» prosjekter. Denne gangen har hun selv mottatt et puslespill av informasjon om en stor, men ukjent sandefjording, Leonard O. Davidsen (f.1845), som levde og virket stort sett på 1800-tallet. Hun har satt sammen brikkene til en biografisk framstilling av denne personen, som merkelig nok har visst å holde seg utenfor det lokale rampelyset. Framstillingen bærer selvsagt preg av at dette handler om brokker av informasjon, men Sjebane tegner med stort engasjement og god formidlingsevne bildet av en person og en tid som har vært særdeles viktig for byens utvikling. Ikke minst får vi innblikk i Davidsens mange internasjonale kontakter og den innflytelse disse har hatt på historien. Noen vil sikkert også legge merke til at det kan finnes sammenhenger mellom Davidsens historie og det som skjer i dagens Sandefjord.

Men mysteriet gjelder ikke bare personen Davidsen, som på begynnelsen av 1900-tallet forsvinner sporløst ut av historien. Da forlaget mottok Sjebanes manuskript før jul 2022, viste det seg fort at også forfatteren er forsvunnet! Forlagets folk har selvsagt gjort iherdige forsøk på å finne ut av dette, blant annet ved å følge sporene hennes til Oslo, og siste del av boken er derfor en skildring av denne jakten på forfatteren. «En rystende og nesten usannsynlig historie», slik forlaget selv kommenterer dette.

Ikke desto mindre mener Bryggekanten forlag at Sjebanes biografi over Leonard O. Davidsen gir et viktig bidrag til forståelsen av Sandefjords historie, og boken kan trygt anbefales som en artig, interessant og underholdende reise i lokalhistorien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.